Historien om karaoke i Norge - Karaokeklubben Fun Karaoke

Søk
Gå til innhold

Hovedmeny

Historien om karaoke i Norge

...eller i allefall litt av historien:

Fun Karaoke var den første norske nettbutikken som startet opp i år 2000. Men vi var imidlertid ikke først ute med å begynne med salg av karaokeprodukter her i landet.

Tidlig på 1990 tallet (før internett ble vanlig), så var det et firma i Sandnes som het "Step right in music" som importerte CD+G plater og karaokespillere. Dette firmaet holdt på i noen år, men ikke på nett. På slutten av 1990 tallet kom firmaet "Karaoke Nordic" på banen med salg av karaokeutstyr. Dette var antagelig den første nettbutikken som solgte karaokeprodukter i Norge, men siden var på engelsk. Det var ikke før vi åpnet i august 2000 at det ble en helt norsk side.

Til å begynne med hadde vi ingen nettbutikk, men kun en presentasjon av oss selv. Vi tok i mot bestillinger på e-post eller telefon. Her er et screen-shot av nettsiden vår fra rundt 2002 der vi nettopp hadde åpnet online nettbutikk, men brukte dette som en portal.Som du kan se så dominerer "Top Tunes" som platemerke.

Som første norske butikk ble vi distributør for et stort platemerke. Dette var nysatsningen til Karaoke Warehouse, og det var stor stemning i Porsgrunnsveien 188 da denne avtalen ble hanket i land. Top Tunes hadde bl.a. en fantastisk CDG plate med Creedence, og en særdeles god innspilling med Elvislåter.

Legg også merke til prisen på pakketilbud. At vi klarte å skvise prisen ned til under 5000 kroner var nesten en sensasjon.

Vi samarbeidet også tett med Per Christian Bøhn som kjørte Norges første og den gangen eneste karaoketaxi. Vi hadde egen utleieavdeling. Vi hadde til og med en representant i England! Sverige og Finland var i gang rundt 2002-2003.

Gjennom hele 1990 tallet så var karaokespiller synonymt med JVC. Dette var en meget god karaokespiller, og vi hadde så og si ingen reklamasjoner. Den så også litt annerledes ut, ikke som en typisk CD eller DVD spiller, men var spesiell med sine grønne knapper og sine karaokefunksjoner.


Denne kunne spille av CD+G plater og VCD plater. Senere ble den erstattet av en spiller som var helt identisk, men som ble markedsførst under merkenavnet RSQ. Det var denne JVC spilleren vi solgte helt til å begynne med, og vår leverandør "Karaoke Warehouse" i USA, leverte den i en pakke med 2 mikrofoner og 20 CD+G plater. Prisen lå den gangen på rundt 6000.- kroner for hele pakka.

Det begynte etterhvert å røre seg i karaokemarkedet, og kort tid etter at vi startet opp kom firmaet "Norsk Karaoke" på banen. Det var også andre aktører som forsøkte seg, bl.a. et firma som kalte seg "Bare Karaoke" og et som kalte seg "Karaokesenteret". Senere kom "Karaokeverden" til.


Produksjonen av plater med norske låter startet i det små, først med en kopi av en tidligere utgivelse (en laserdisc) hvor en del av låtene ble utgitt på nytt av "Norsk karaoke" og denne første utgivelsen fikk navnet "Norsk Karaoke Vol. 1". Formatet var VCD.

Noen måneder etter kom Vol. 2. Platene kostet 7-800 kroner pr stk. til å begynne med!

Det var ganske mye som skjedde i forbindelse med produksjonen av de norske platene, og dette kommer vi kanskje til å skrive om i et eget innlegg. (Blir for mye å ta med her.)
Det var fremdeles CD+G og VCD som dominerte, men etterhvert kom det flere og flere utgivelser i DVD format. Dette var nytt og revolusjonerende, og ikke så rent lite skepsis å spore blant karaokefolket. Vi var nok også til å begynne med blant dem som ikke tok dette nye formatet helt seriøst. Og det var en del dårlig kvalitet med typisk "keyboard" lyd produsert i Asia. En del DVD'er var også kopier av tidligere utgitte VCD'er. Det som kom til markedet etterhvert, viste seg å være av særdeles god kvalitet med gode bakgrunnsvideoer og grei synkronisert tekst. (Ja, tro meg; kinesere som stod bak en del DVD produksjoner var ikke så stive i engelsk...) Lydkvaliteten på DVD var superbra og man beholdt stereoeffekten selv om man fjernet "hjelpevokalen", siden dette la inne som et "språkspor". (Ikke påvirket av høyre / venstre kanal problematikken slik som på VCD plater.)

Uansett var DVD'ens inntog i karaokebransjen et faktum. Problemet var at de gode gamle JVC / RSQ spillerne ikke leste DVD. Og DVD spillere som var beregnet for karaoke, ikke leste CD+G. Plutselig var det mange karaokeverter og entusiaster som fikk noe å tygge på. En del opererte med to spillere.

I denne perioden hadde vi god kontakt med flere produsenter, og vi presenterte problemet for dem som laget mikrobrikken (ESS). En utfordring var at vi i Skandinavia var langt foran USA når det dreide seg om ny teknologi, og de hadde knapt noen forståelse for at det var behov for en spiller som leste alt. I USA var det CD+G og VCD som dominerte fremdeles. Etterhvert kom produsenten CAVS med en modell som var den første "crossoveren". Det var imidlertid en lang rekke problemer med synkroniseringen på de første modellene, men dette ble rettet opp med nye software.


CAVS 202 G var en av de alle første spillerne vi kjøpte inn som leste alle formater.

I overgangsperioden ble interessen for DVD så stor, at vi en stund kjøpte inn karaokespillere som kun leste DVD og VCD. Disse ble i hovedsak importert fra Kina, Taiwan og USA.


Rundt 2004 bestemte vi oss for å få produsert vår egen modell, og fikk vår leverandør i Taiwan til å lage et utkast på en spiller som leste CDG/VCD/DVD og MP3. Spilleren kalte vi "4 Fun Audio". Her var det ikke rent lite ordspill inne i bildet. Tallet 4 stod for fire formater men hadde også en annen betydning som du sikkert forstår. (Det er nesten litt flaut, men vi har ikke klart å spore opp noe bildet av vårt flaggskip "4 Fun Audio")

I perioden 2002-2005 så var karaokeinteressen i Norge stor, og medienes fokus på karaoke likeså. Det var karaoke på TV og radio, og til og med NRK hadde sitt eget karaokeprogram. De store elektrokjedene snuste på karaoke. Sing Star ble introdusert som et alternativ til karaoke, noe vi karaokeentusiaster kjempet godt i mot. Fun Karaoke var etablert i Norge, Sverige og Finland og vi hadde gode kontakter i Danmark. Englnadssatsningen gikk det ikke så bra med. Vi startet opp Karaokemixbutikken vår som til å begynne med var Proburnplater i CDG format - men senere fikk vi en avtale med Sing to the Word som leverte både CD+G og DVD format. Utvalget var størst hos Proburn på den tiden, så hovedtyngden av salget var derfra. Tilsammen har vi solgt titusenvis av enkeltlåter på alle disse årene. På det meste opererte vi med hele 3 ulike karaokemixbutikker på nett.

Omsetningen vår lå årlig på mellom 3 og 4 millioner kroner bare i Norge. Vi pushet ut karaokespillere, og hadde en stor lagerbeholdning til enhver tid. Firmaet var den gangen et enkeltpersonsforetak, og det var ikke før i 2005 at det ble gjort om til aksjeselskap.

Fra 2005 kan vi trygt si at lufta gikk ut av ballongen. Iallefall merket vi endringer i antall bestillinger og folks holdning til karaoke. Vi hadde vært gjennom en periode på ca. 5 år, hvor vi  fikk inn minst 10-15 bestillinger hver dag. Kundemassen vår var på nærmere 5000 over hele landet, og vi regjerte som desidert størst i både utvalg og omsetning. Men trendene forandrer seg. Karaoke ble gradvis mindre populært, og den "digitale verden" gjorde sin entrè. Mulighetene for å droppe plater, og kun ha karaoke på PC eller annet lagringsmedium var et faktum. Karaokespillere ble etterhvert mindre interessant, og for å møte denne trenden begynte bl.a. CAVS og RSQ å lage komprimerte versjoner av alle sine låter, noe som resulterte i at man kunne få plass til 1200 låter på en DVD plate. Platen inneholdt søkefunksjon, og det var relativt enkelt å finne låtene. Formatene ble kalt Super CDG fra CAVS sin side, mens konkurrenten RSQ kalte sitt lignende system for Neo.

I perioden 2005 til 2011 gled Fun Karaoke Norge sakte men sikkert inn i avslutningsfasen.

Der var imidlertid et prosjekt vi hadde tenkt på lenge, men ikke fått realisert: Produksjon av vår egen plate med norske hits. Det var ikke en enkel oppgave, og vi møtte mange stengte dører. Det var søknader om tillatelser, henvendelser til eiere av sangtekster og i det hele tatt en forferdelig tungrodd prosess. Vi klarte allikevel å samle sammen 7 låter som vi selv hadde gode minner fra, og tilslutt så var Norsk POP Karaoke Vol. 1 et faktum.


Platen ble produsert i England, og alle innspillingene bortsett fra "Tidløs" er coverversjoner. Låta til Postgirobygget fikk vi orginalen til, direkte fra Arne Hurlen. Synkroniseringen av tekst ble gjort i Polen. Og tilslutt fikk vi tilsendt det ferdige produktet og kunne omsider begynne å selge et lovlig lisensiert produkt.

I ettertid kan vi vel si at det var lærerikt, og vi fikk god kjennskap til hvordan bransjen fungerer - og hvor snobbete og nedlatende enkelte artister og låtskrivere kan være.

Platen finnes fremdeles på vårt lager og kan kjøpes i vår nettbutikk.
Fun Karaoke Norge opphørte som firma i 2011. Nettsiden lever imidlertid videre som "Karaokeklubben" og vi har beholdt domenenavnet. Det går derfor fremdeles av å kjøpe noen enkelte produkter hos oss, og ikke minst så er Karaokemixbutikken vår fremdeles populær.

Det er naturligvis mye mer vi kunne ha fortalt. Dette var kortversjonen, og vi jobbet faktisk en stund med planer om å gi ut karaokens historie i Norge i bokform. Det ble skrevet et manus som endte opp på noen hundre sider, men ideen ble skrinlagt fordi skribenten blant oss ikke hadde tid til å fullføre prosjektet.

Kanskje vi publiserer det som ble skrevet her på nettsiden?

Det gjenstår vel egentlig en viktig ting, og det er å takke alle de tusenvis av lojale og veldig gode og trivelige kunder vi har hatt opp gjennom årene. Uten den tilliten dere har vist, så hadde vi ikke eksistert. Så enkelt kan det sies. Vi jobbet hardt for å være nummer en, og vi klarte det ved å strekke oss det lille ekstra enten kundene var store eller små. Men kundene kan alltids velge, og derfor takker vi alle som valgte oss.
 
 
Tilbake til innhold | Tilbake til hovedmeny